Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Cucujiformia - sorodstvo kukujev
Chrysomeloidea - lepenci
 
 
 
Cerambycidae - kozlički
Akimerus schaefferi (Laicharting, 1784)discoverlife.org
kozliček
Longhorn Beetle
 
 
 
 
Evropska vrsta. Živi od Portugalske (1 sama stara najdba) in Francije do Rusije, Bolgarije in Grčije. Povsod je izjemno redka. Nam najbližje znane najdbe so s Hrvaške, iz Bosne (oboje Mikšić, 1971) in Avstrije (coll. F. Schmidt). V Schmidtovi zbirki je tudi primerek z označbo »Carniolia«, ki pa je pod vprašajem (?), zato te najdbe ne moremo upoštevati, je pa možna. Siegel se je pri pisanju svojega seznama opiral predvsem na Schmidtovo zbirko, zato tudi njegova navedba ni zanesljiva.
Stenotop. Ličinke se razvijajo v mrtvih koreninah in štorih starih hrastov; po nekaterih podatkih tudi v drugih listavcih (Fagus, Tilia, Ulmus in Carpinus), vendar te navedbe niso zanesljive. Generacijska doba traja najmanj 3 leta. Ličinke se zabubijo v zemlji. Imagi so aktivni v opoldanskem času in obletavajo svoje hranilne rastline, včasih posedajo tudi po cvetovih.
Vir: Brelih S., Drovenik B., Pirnat A. 2006: Gradivo za favno hroščev (Coleoptera) Slovenije, 2. prispevek, Polyphaga: Chrysomeloidea (= Phytophaga): Cerambycidae.- Scopolia 58, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana