Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Cucujiformia - sorodstvo kukujev
Chrysomeloidea - lepenci
 
 
 
Cerambycidae - kozlički
Judolia sexmaculata (Linnaeus, 1758)discoverlife.org
kozliček
Longhorn Beetle
 
 
 
 
Evropska vrsta. Razširjena je na Škotskem, v Fenoskandiji, Pirenejih, Alpah, Karpatih, na Madžarskem, Poljskem, v Baltiških državah, Belarusiji, Ukrajini in Rusiji. V Sloveniji še ni bila najdena, nekaj primerkov je bilo ujetih v bližini slovenske meje na avstrijski strani Karavank in v Ziljskih Alpah (Gailtaler Alpen). V Gspanovi zbirki je nekaj primerkov iz Miklitzove zbirke, pri katerih ni mogoče zanesljivo ugotoviti najdišč: »Radmar« = ?Radmannsdorf (Radovljica, tu je Miklitz bival in zbral večino svojega gradiva), 1849; »N. Waltendorf«, 1844. Waltendorf je po Glonarjevem Poučnem slovarju (1933) Balta vas ali Valta vas, kar je verjetno zdajšnja Vavta vas pri Straži blizu Novega Mesta. To vprašanje še ni pojasnjeno.
Stenotop. Boreomontanska silvikolna vrsta. Polifag predvsem na iglavcih: Picea, Pinus, Abies, Larix in redkeje na listavcih: Populus, Tilia. Ličinke se razvijajo v trhlem lesu korenin, štorov in v spodnjem delu debel mrtvih dreves. Generacijska doba traja verjetno 2 leti. Imagi se podnevi hranijo s pelodom na cvetovih zeli in grmovnic: Umbelliferae, Spiraea, Cirsium, Viburnum in Rubus.
Vir: Brelih S., Drovenik B., Pirnat A. 2006: Gradivo za favno hroščev (Coleoptera) Slovenije, 2. prispevek, Polyphaga: Chrysomeloidea (= Phytophaga): Cerambycidae.- Scopolia 58, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana