Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Cucujiformia - sorodstvo kukujev
Chrysomeloidea - lepenci
 
 
 
Cerambycidae - kozlički
Agapanthia dahli (Richter, 1821)discoverlife.org
kozliček
Longhorn Beetle
 
 
 
 
Agapanthia dahli dahli (Richter, 1821)

Sibirsko-evropska vrsta. Razširjena je v južnoevropskih državah od Španije in Francije do Romunije, Bolgarije, Ukrajine in južnega Urala, v Grčiji je redka; poleg tega je znana tudi iz Češke, Slovaške in južne Poljske. V Aziji živi v zahodni Turčiji, Zakavkazju, na Kavkazu, v jugozahodni Sibiriji in sega do Bajkalskega jezera. Za Slovenijo nimamo nobenega konkretnega podatka.
Stenotop. Planarna in kolinska kserotermofilna vrsta. Polifag na kobulnicah, ščeticah in košarnicah: Daucus, Heracleum, Laserpitium prutenicum, Pastinaca sativa, Dipsacus, Carduus nutans, C. acanthoides, Onopordum acanthium, Carthamus tinctorius, Cirsium vulgare, Eupatorium cannabinum in Helianthus annuus. Ličinke se razvijajo v suhih steblih. Generacijska doba traja najmanj 1 leto. Imagi se zadržujejo na listih in steblih živih hranilnih rastlin. Aktivni so podnevi.
Vir: Brelih S., Drovenik B., Pirnat A. 2006: Gradivo za favno hroščev (Coleoptera) Slovenije, 2. prispevek, Polyphaga: Chrysomeloidea (= Phytophaga): Cerambycidae.- Scopolia 58, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana