Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Radiata - radiati
Cnidaria - ožigalkarji
Hydrozoa - trdoživnjaki
 
 
 
Velkovrhia enigmatica Matjašič et Sket, 1971discoverlife.org
jamski trdoživ ali velkovrhija
Enigmatic Cave Hydrozoan
 
 
 
 
Drobna jamska žival, ki jo je v Rakovem rokavu Planinske jame prvi opazoval slovenski jamar in raziskovalec France Velkovrh, zato se po njem strokovno imenuje Velkovrhia enigmatica. Vrsto sta opisala prof. dr. Janez Matjašič in prof. dr. Boris Sket leta 1971. Kot kaže je vrsta endemit dinarskih podzemnih voda in edini pravi prodzemni (troglobiontski) ožigalkar.
Po načinu razvoja spada trdoživ med korme. To so združenja posameznih pripadnikov iste vrste, ki so med seboj povezani in se razvijejo iz istega roditelja z brstenjem. Zanimivo je opazovati način sodelovanja med pripadniki istega korma. Vidna je nekakšna specializacija dejavnosti: nekateri so zadolženi za prehrano, drugi za spolno dejavnost, itd. To seveda močno vpliva na razne oblike in lastnosti posameznika.
Jamski trdoživ ima obliko drobnega polipa, dolgega od 1 do 2 centimetra. Na enem koncu se podaljšuje v skupino lovk (od 5 do 10), s katerimi lovi plankton in ga nosi v žrelo. Kakor pri večini kormov, se razmnožuje z brstenjem. Lahko pa se razmnožuje tudi spolno. Zgornji polip, verjetno roditelj korma, ima majhno rumeno culico (gonofor) z jajčeci, iz katerih se razvijejo ličinke.
 
Foto: Boris Sket
Določil: Boris Sket
Dva polipa s poenostavljeno meduzo (gonofor) z jajčeci
SLO: Planina, Planinska jama, Rakov rokav, 15. 1. 1971